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Preamble 

This ruling clarifies the valuation basis of land 
described in a transfer of land where improvements 
to that property have been made by the transferee 
prior to the date of contract. 

Section 10 of the Duties Act 2000 (the Duties Act) 
defines dutiable property to include “an estate in 
fee-simple” (land) for the purposes of assessing the 
duty applicable to transfers and conveyances of fee 
simple title. Section 20 in Part 2 of Chapter 2 of the 
Duties Act provides that the value of dutiable 
property will be the greater of the consideration or 
the market value at the date of sale, or in the case 
of a gift, at the date of the instrument of transfer. 

Circumstances can exist where the transferee has 
made improvements to the land as a result of 
personal arrangements with the transferor, and the 
parties have taken these into account when 
negotiating the contract price. Such improvements 
are to be distinguished from those made to the land 
as a result of contractual obligations contained in a 
leasing arrangement. 

Ruling 

Where land, which is the subject of a conveyance or 
transfer of land, has been improved by the 
transferee, the cost of those improvements may be 
deducted from the market value of the land, in 
certain circumstances, for the purpose of assessing 
the duty payable. 

In determining whether the cost of the 
improvements can be deducted, the Commissioner 
of State Revenue will take into account the 
circumstances surrounding the use of the land by 
the transferee. To be eligible to be deducted, the 
improvements must have been made in 
contemplation of a future transfer to the transferee 
and considered by the parties to be the property of 
the transferee from the date the improvements 
were made. 

The Commissioner will not consider improvements 
resulting from contractual obligations, such as those 
made under a lease in lieu of, or supplementary to, 
rent, to be the property of the transferee. Nor will 
ongoing maintenance of the property be viewed as 
an improvement. 

Duty will be based on the market value of the land, 
less the costs actually paid or payable by the 
transferee in respect of the improvements in 
question, or the consideration, whichever is the 
higher. Costs may include materials and labour but 
will not include equipment purchased to effect 
the improvements nor any labour contributed by 
the transferee. 

The transferee will be required to satisfy the 
Commissioner, initially by statutory declaration, as to 
the nature of any agreement with the transferor, 
particulars of the improvements and details of the 
costs incurred. Where necessary, copies of invoices 
to support the claim may be required. 

Please note that rulings do not have the force of 
law. Each decision made by the State Revenue 
Office is made on the merits of each individual case 
having regard to any relevant ruling. All rulings 
must be read subject to Revenue Ruling GEN.01. 
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