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Revenue Rulings 
Fees paid to golf professionals by golf clubs 
Payroll Tax Act 2007 

Revenue Ruling PTA.013 (version 2) 

Ruling history 

Ruling no. PTA.013 (version 2) 
Status Current 
Issued date 24 May 2013 
Replaces PTA.013 
Dates of effect 
From 1 July 2007 

To -

Preamble 
The Payroll Tax Act 2007 (the Act), which commenced 
on 1 July 2007, rewrites the Pay-roll Tax Act 1971 and 
harmonises the payroll tax legislation in a number of 
Australian jurisdictions. 

Even though a golf club may set a minimum number 
of working hours, a golf professional is unlikely to be 
a common law employee as the golf professional may 
be carrying on a business of providing professional golf 
services (whether in his/her own capacity, partnership or 
an incorporated entity). In addition, a golf professional 
is not usually entitled to the various types of paid leave 
that an employee is normally entitled to. 

The income of a golf professional may include prize 
money, proceeds from the sale of goods in the pro 
shop, fees for golf lessons provided, and retainer and 
commission payments from a golf club. The purpose of 
this Revenue Ruling is to clarify a golf club’s payroll tax 
liability on payments made to a golf professional. 

Ruling 
Although a golf professional is unlikely to be a common 
law employee of a golf club, the golf professional 
may be deemed as an employee of the golf club and 
any payments made to the golf professional may be 
deemed as wages under Division 7 of Part 3 of the Act 
(the Contractor Provisions). Deemed wages are subject 
to payroll tax under section 35 of the Act. 

However, payments made by a golf club to a golf 
professional may be exempt from payroll tax if: 

• the golf professional provides services to the
golf club for no more than 90 days in a financial
year (section 32(2)(b)(iii) of the Act). For more
information on what constitutes a day’s work,
refer to Revenue Ruling PTA.014.

• the golf professional engages another person
to assist in providing the services to the golf
club (section 32(2)(c) of the Act). That person
must be engaged in a substantially full-time
capacity and provide services required of the golf
professional under the contract between the golf
professional and the club. Further, that person
cannot merely be providing administrative

services to the golf professional’s business. 

• the Commissioner of State Revenue (the
Commissioner) is satisfied that the golf
professional provides the same kind of services
provided to the club, to the general public in that
financial year (section 32(2)(b)(iv) of the Act).
The Commissioner would generally accept that
the golf professional provides services to the
general public if the golf professional earns more
than 50 per cent of his/her income as a golf
professional from sources other than the golf
club that engages him/her.

Grouping of the business of the golf professional 
and the golf club 

Even if the payments to a golf professional were exempt 
under the Contractor Provisions, the business of the 
golf club may still be grouped with the business of the 
golf professional under Part 5 of the Act (the Grouping 
Provisions). If so, in calculating the payroll tax liability 
under the Grouping Provisions, all wages paid by the 
golf professional’s business and those paid by the golf 
club are aggregated. 

For the Grouping Provisions to apply, the business of 
the golf club and the golf professional would have 
to be substantially dependent or connected. Given 
the way that most golf professionals operate, if less 
than 50 per cent of the golf professional’s income for 
providing professional golf services is derived from the 
golf club, the Commissioner would generally exercise 
his discretion not to group the golf professional with the 
golf club. 

Golf clubs should apply to the Commissioner for a 
private ruling if they are uncertain as to whether their 
payments to golf professionals are subject to payroll tax. 

Please note that rulings do not have the force of law. 
Each decision made by the State Revenue Office is 
made on the merits of each individual case having 
regard to any relevant ruling. All rulings must be read 
subject to Revenue Ruling GEN.001. 

May 2013 
Commissioner of State Revenue 
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