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Transfer of land – Associations and amalgamation of incorporated associations 
 

Revenue Ruling DA.20 

 Replaces SD.040 

 
Preamble  
 
Section 7 of the Duties Act 2000 (the Act) charges 
duty on the transfer of dutiable property, unless an 
exemption under the Act applies. The term 
dutiable property is defined in section 10(1) of the 
Act to include land (previously referred to as real 
property in the Stamps Act 1958). 
 
The purpose of this ruling is to clarify whether a 
transfer of land as a consequence of the 
incorporation of an association or an 
amalgamation of two or more incorporated 
associations is exempt from duty.  
 
Ruling 
 
The Act does not have a specific provision to 
exempt a transfer of land arising from the 
incorporation of an association or an 
amalgamation of two or more incorporated 
associations. However, section 53A of the 
Associations Incorporation Act 1981 states that an 
instrument for the conveyance of land or any estate 
or interest in land is exempt from duty provided 
that the conveyance is made in order to give effect 
to the incorporation of an association or an 
amalgamation of two or more incorporated 
associations under the Associations Incorporation 
Act 1981. In this regard, section 53A of the 
Associations Incorporation Act 1981 exempts a 
transfer of land as a consequence of the 
incorporation of an association or an 
amalgamation of two or more incorporated 
associations for duty purposes. 
 
For the purpose of this ruling, the term association 
means a society, club, institution, association or 
body formed or carried on for any lawful purpose 
that has at least five members.  
 
To qualify for the exemption from duty, there must 
be sufficient documentation to demonstrate that 
the transferor or transferors held the land or any 
estate or interest in the land on behalf of the 
association prior to its incorporation. In the case of 
an amalgamation of two or more incorporated 
associations, documentary evidence is required to 
establish that at least one of the incorporated  

 
 
associations held the land or any estate or interest 
in the land prior to the amalgamation. 
 
Please note that rulings do not have the force of 
law. Each decision made by the State Revenue 
Office is made on the merits of each individual 
case having regard to any relevant ruling. All 
rulings must be read subject to Revenue Ruling 
GEN.01.  
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