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 Revenue  Rulings 

 Contractors – Services not ordinarily required 
 Payroll Tax Act 2007 

 Revenue Ruling PTA022 

 Preamble 
 The Payroll Tax Act 2007 (the Act), which 
 commenced on 1 July 2007, rewrites the 
 Pay-roll Tax Act 1971 and harmonises the 
 payroll tax legislation in Victoria and NSW. 

 Parties to a ‘relevant contract’ are deemed to be 
 employers and employees (sections 33 and 34 of 
 the Act) and payments made under a contract 
 are deemed to be wages (section 35 of the Act). 
 Deemed wages are subject to payroll tax under 
 section 36 of the Act. 

 While most contracts for the provision of services 
 come within the meaning of ‘relevant contract’ 
 under section 32 of the Act, certain types of 
 contracts are specifically excluded from the 
 definition of ‘relevant contract’. One of the 
 exclusions is a contract for services that are 
 not ordinarily required by the principal, and the 
 contractor providing the services ordinarily renders 
 services of that kind to the public generally 
 (section 32(2)(b)(i) of the Act). 

 The purpose of this Revenue Ruling is to explain 
 the criteria that must be met for a contract to be 
 excluded under section 32(2)(b)(i) of the Act. 

 Ruling 

 From time to time, businesses may require services 
 that are not associated with their mainstream 
 business activities. As these services are required 
 so infrequently, it would be more practical for 
 businesses to engage contractors instead of 
 permanent staff to perform these services when the 
 need arises. 

 Contracts to provide these services by contractors 
 who ordinarily render such services to the general 
 public are excluded from the definition of ‘relevant 
 contract’ by section 32(2)(b)(i) of the Act. 

 Consequently, payments made under such contracts 
 would not be subject to payroll tax. 

 For the exemption in section 32(2)(b)(i) of the Act to 
 apply, the following criteria must be satisfied: 
 a. The services provided by the contractor must

 not ordinarily be required by the principal (e.g.
 services provided by painters and decorators
 engaged by a bank to paint and decorate its
 office), and

 b. The contractor must ordinarily provide the
 services in question to the public generally. To
 satisfy this criterion, the contractor would need
 to have derived less than 40 per cent of gross
 trading income from the principal during the
 relevant financial year.

 For the purposes of this Revenue Ruling, gross 
 trading income is the gross income earned by 
 the contractor in the conduct of the contractor’s 
 business excluding any investment income or wages. 

 Where the above criteria are not satisfied but you 
 believe that you are entitled to this exemption, you 
 may apply for a private ruling to the Commissioner 
 of State Revenue in accordance with Revenue 
 Ruling GEN.009. 

 This Revenue Ruling is effective from 1 July 2007. 

 Please note that rulings do not have the force of 
 law. Each decision made by the State Revenue 
 Office is made on the merits of each individual 
 case having regard to any relevant ruling. All 
 rulings must be read subject to Revenue Ruling 
 GEN.001. 

 December 2007 

 Commissioner of State Revenue 
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